Totul despre recoltarea celulelor stem din sângele ombilical

noiembrie 27, 2020



În proba a doua din concursul SuperBlog am abordat un subiect puțin mai dificil și interesant și anume pregătirea pentru naștere. V-am povestit cum, verișoara mea Maria a ales serviciile celor de la Cord Blood Center, unde i s-au recoltat celule stem din sângele din cordonul ombilical și placentă. Procedurile au durat sub trei minute și nu au cauzat nici un disconfort, cum v-am povestit și în acel articol, însă astăzi o să insist pe teme recoltării celulelor stem din sângele ombilical, așa cum acest lucru reiese și din titlu.

De ce acest subiect? Ei bine, pentru că am primit mai multe întrebări despre această procedură și am observat că, sunt multe articole neclare și poate chiar greșite, care ne duc în eroare. Astfel, cu ajutorul celor de la Cord Blood Center o să exclud câteva variante incorecte observate de mine.

MARKETING

Unii spun că, acestă procedură este dor o strategie de marketing și că, celulele recoltate din sângele ombilical nu sunt cu nimic mai speciale decât celulele stem. Ei bine, cum am și spus mai sus acesta este un enunț greșit și vă spun și de ce. 

În primul rând, în sângele de cordon ombilical, pe lângă celule stem hematopoietice, mai sunt și alte tipuri de celule care ajută foarte mult în cazul unor afecțiuni, adică ele sunt, putem spune, mai speciale.

Această eficiență sa dovedit și în cazul Isabellei, o fetiță de trei ani și jumătate, cine a fost diagnosticată cu Sindromul apraxiei infantile de vorbire. La trei săptămâni după tranfuzie vorbirea ei sa înbunătățit și consider că aceasta este dovada că, procedura nu este doar o reclamă. 



FAKE NEWS SAU ERORI

O știre falsă ar fi că, celulele stem tratează orice afecțiune, ceea ce nu este adevărat. Ele tratează foarte multe afecțiuni, însă nu pe toate!

De foalte multe ori apar firme, care își promovează produsele cosmetice și afirmă că, acestea conțin celule stem.

De ce nu este posibil acest lucru? Ei bine aceste celule stem trebuie stocate în anumite condiții ceea ce să recunoaștem că, nu este posibil la firme unde resursele financiare sunt insuficiente. În al doilea rând aceste celule încă sunt studiate și efectele lor nu sunt garantate în cazul fiecărui pacient însă există nenumărate exemple, cum este și cel al Isabellei în care au dat roade.



Următoarea știre falsă ar fi că, celulele stem regenerează alte celule sănătoase. Acesta este o știre incompletă, pentru că pentru asta mai sunt nevoie de cercetări și ar fi nevoie de un transplant.

Ultima știre, de care eu am dat în urma unei căutări a fost că, ele previn apariția unor boli. Ei bine, dacă nu o pot vindeca nici nu o pot preveni. Cum am spus pot trata doar anumite boli și încă se fac teste referitor la eficacitate, însă tot sunt de părere că este o opțiune bună pentru viitori părinți pentru că oferă o șansă în plus. 

Acum să vorbim și despre placentophagie, o procedură populară despre care trebuie să știți că, înseamnă consumarea placentei. Pentru mine asta sună deja rău, însă nici nu este adevărat pentru că nu există dovezi concrete că acestă soluție ar fi eficientă.


CÂTEVA CUVINTE DESPRE RECOLTARE

În lipsa recoltării la naștere a produselor biologice disponibile, o sursă importantă de sănătate ajunge, pe românește, la gunoi, aceea sursă este: sângele ombilical, țesutul de cordon ombilical, sângele din placentă și întreg țesutul placentar. Din acestea se obțin: celule stem hematopoietice din sângele de cordon ombilical; celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar; celule stem hematopoietice din sângele din placentă și țesutul placentar; celule stem endoteliale din placentă.

După recoltare celulele vor fi pregătite pentru transportare și vor fi transportate în unul dintre laboratoarele celor de la Cord Blood Center. După evaluarea probelor recoltate și procesate sub forma de grefe de celule stem părinții primesc un certificat. După celulele ajung la o bancă de stocare. Cum am spus procesul nu cauzazea nici durere și nici disconfort și se termină foarte repede, adică în maxim 3 minute.



ÎN FINAL CE ESTE HLA?

Human leucocyte antigen.

Este un marker prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul și, implicit, compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic ceea ce înseamnă că sunt acceptate cu mai multă ușurință de către organism și scad șansele de apariție a unor efecte adverse. Adică, potrivirea HLA este utilizată pentru a găsi cel mai potrivit donator pentru pacient. De obicei acesta este un membru de familie sau un părinte pentru că, markerii HLA se moștenesc de la părinți, dar există și excepții. De obicei medicii vor ca acest donator să se potrivească între 8 și 10 markeri HLA. Pentru unitățile de sânge din cordonul ombilical, este posibil ca medicii să aibă nevoie doar de potrivirea a 4 până la 6 markeri HLA.  


CONCLUZIE

Cord Blood Center, a eliberat până acum 78 de probe folosite cu succes în România. Acestea au fost folosite la Insititutul Fundeni pentru a trata diferite afecțiuni precum leucemia, leucemia limfoblastică, paralizia cerebrală și anemia aplastică, iar din acest movip, părerea mea rămâne aceeași: dacă aveți posibilitatea nu ratați această șansă și profitați de serviciile Cord Blood Center.


Articol scris pentru SuperBlog 2020. Proba 23.


You Might Also Like

0 Comments