Sustenabilitate și secrete? Yes, please!
octombrie 26, 2020Pot să spun, că sustenabilitatea a devenit o modă anul acesta, iar asta mă bucură foarte mult. Din ce în ce mai mulți oameni își dau seama cât de important este să ne apărăm Planeta și în urma acestei revelații au început să recicleze.
Nu mă înțelegeți greșit, să reciclăm este un lucru minunat și chiar necesar, însă consider că există multe metode prin care putem ajuta. Una dintre ele ar fi să avem grijă de hainele pe care le deținem deja și să facem cumpărături calculate. Prin "cumpărături calculate" eu înțeleg să cumpărăm doar ce ne place cu adevărat. Vă dau un exemplu: acum câteva zile am umblat ore în șir în căutarea unor jeansi rezistenți și din păcate nu am găsit nimic, iar prețurile erau peste 100 lei. Din acest motiv, am intrat pe situl celor de la Answear și am început să mă uit la promoțiile curente. Ei acum au reduceri de Halloween atât pentru femei, cât și pentru bărbați, așa că, am comandat de acolo.
Livrarea durează doar 3-4 zile lucrătoare, iar după dupa mă voi putea bucura un timp îndelungat de blugii Medicine de damă, care au și talia înaltă și despre care știu că au un material foarte rezistent. Blugii au costat 130 de lei, ceea ce nu este un preț mult mai mare, decât variantele văzute în magainele din orășelul meu și blugii vor rezista mai mult, așa că mă bucur pentru această achiziție.
M-am tot gândit și am ajuns la concluzia că, s-ar putea pune întrebarea: "Ai destule haine? Cum reușesti să ai mereu o ținută potrivită cu haine puține?". Ei bine, uitați și răspunsul: nu am haine puține! Dețin articole vestimentare în cantitate medie, însă pe acelea le și folosesc. Vă spun asta pentru că aud din ce în ce mai multe persoane, care au în dulap hăinuțe purtate o singură dată pentru că au regretat achiziția respectivă și a fost prea târziu să le returneze. Aleg să cumpăr haine de o calitate mai bună, care se potrivesc la mai multe ocazii și am și câteva trucuri ți secrete pe care o să vi le dezvalui în acest articol. Trucuri, care mă ajută mereu să arăt și să mă simt excepțional în orice.
Primul truc are legătură cu, culoarea. După cum ați putut observa, eu nu sunt o persoană, căreia nu îi este rușine să îmbrace aceeași rochiță sau cămașă la evenimente diferite, dar pentru asta am nevoie ca hainele mele să își păstreze intensitatea culorii un timp îndelungat. Știți și voi că, calitatea contează, v-am menționat asta și mai sus, însă ceea ce mai contează este îngrijirea. Oricât de scumpă sau ieftină ar fi o haină, ea are nevoie de o îngrijire corespunzătoare pentru a rezista mai mult timp. Eu am foarte mare grijă la spălări, unde sunt atentă la alegerea temperaturii pe care urmează să o aleg, dar și la alegerea detergentul. Îmi spăl hainele la temperatura indicată de pe etichetă, așa ajutând culoarea să se mențină pentru mult timp. Însă nu vă fie frică să va spălați rochițele elegante preferate manual, fiindcă, de multe ori așa este indicat.
Următorul lucru este depozitarea. Trebuie să avem grijă în ce mod ne depozităm hăinuțele și cât se poate de mult să folosim umerașe, fiindcă nu există lucru mai urât decât hainele șifonate. Recunosc, am fost și eu la câteva evenimente așa, însă m-am simțit oribil și de atunci m-am învățat minte. Bineînțeles, majoritatea hainelor se pot călca, însă nu uitați că astăzi vorbim de sustenabilitate, iar căldura mare dăunează materialului și a culorii, ceea ce duce la o viată mai scurtă a articolelor noastre vestimentare preferate.
Nu uitați că și încălțămintea are nevoie de întreținere, ceea ce mă duce la următorul truc sau sfat. Folosiți mereu soluția de curățare ideală pentru tipul de material pe care urmează să îl curățați, de exemplu pentru bocancii mei preferați de la Dr. Martens folosesc box, iar pentru botinele mele preferate cu piele întoarsă aleg soluția de care v-am amintit mai înainte.
Ce se întâmplă, când nu mai avem soluție sau box? Ei bine, atunci putem trece la variantele mai neconveționale și mai precis putem folosi o cremă de mâini pentru încălțămintea din piele și o periuță de dinți alături de săpun lichid pentru botinele din piele întoarsă.
Că tot v-am amintit de săpunul lichid, un truc pe care îl folosesc foarte des, este să aplic detergent de vase pe petele proastepe. Acesta va dizolva grăsimea sau murdăria și așa ne vom salva articolul vestimentar.
Încă unul, adică încă un truculeț este de a folosi pastă de dinți pentru curățarea încălțămintei de culoare albă. însă, acesta este unul pe care nu l-am încercat. Așa că, ca și încheiere vă invit să îmi scrieți și voi trucurile/secretele voastre legate de aparență și de îngrijire a hainelor în comentarii sau în privat și să îmi spuneți neapărat, daca ați încercat trucul cu pasta de dinți.
Articol scris pentru SuperBlog2020. Proba 9.
7 Comments
Hey Elza,
RăspundețiȘtergereIn primul rand sustenabilitatea NU inseamna "să cumpărăm doar ce ne place cu adevărat", ci de ce avem NEVOIE.
In al doilea rand cu cumpararea unei perechi de jeans NOI = cantitatea apei pe care o bei in 10 ani.
In al treilea rand: nu există lucru mai urât decât hainele șifonate?! Cum adica?! 1st world problems, really.
In al patrulea rand: "astăzi vorbim de sustenabilitate" + reclama pentru Answer.ro, despre care toti stim ca sustine brandurile fast-fashion si sclavia. Te rog, nu folosi eticheta de "sustenabilitate" pentru marketing la ceva care este total opusul.
PS: cele mai multe paste de dinti, detergenti de vase, detergenti de rufe nu sunt vegane, nici cruelty free, nici sustenabile, nici din plastic reciclat, nici ecofriendly. Evident, exista produse alternative sau diy la un click pe YouTube. In cazul in care vrem sa ne curatam pantofii albi eu recomand bicarbonatul.
Seara faina!
Melinda
Salut!
RăspundețiȘtergereMulțumesc pentru sfaturi și îți apreciez părerea, însă nu sunt de acord cu ea.
În primul rând pentru mine sustenabilitatea înseamnă utilizarea resurselor în mod responsabil.
Societatea are o influență foarte mare asupra noastră ceea ce înseamnă că de multe ori ne este rușine să apărem la un eveniment cu aceleași articole vestimentare.
Întradevăr multe persoane trăiesc pe conceptul de minimalism, despre care mă gândesc că vorbești și tu, concept care se bazează pe ideea de a ne cumpăra doar produse de care avem nevoie ( și să avem cât mai puține).
Acum o să trec înapoi la ceea ce am spus mai înainte, adică societatea ne influențează și referitor la modă și achiziții. Eu personal nu pot să fiu o persoană minimalistă, însă dacă tu ai reușit acest lucru ai tot respectul meu. În acest articol am încercat să le arăt cititorilor mei că este mai bine să cumpărăm ceva ce vom folosi și ce ne place cu adevărat, decât să cumpărăm de exemplu haine din supermarket la preț foarte accesibil sau din diferite cataloage care nu ne plac și care nu vor părăsi dulapul poate niciodată (sincer cunosc multe persoane care simt necesitatea de a achiziționa ceva des și acestea se uită mai mult la preț) însă cum am zis le-am cumpărat fără a sta pe gânduri.
În al treilea rând Answear este un magazin, care oferă haine de calitate, care sunt purtate și de mine și chiar dacă este o reclamă eu consider că ei merită promovarea mea. În plus dacă tot vorbim de reclamă acesta este defapt un articol pentru un concurs, însă nu a-și recomanda ceva de care nu sunt mulțumită.
Să nu uit de ce ai spus despre hainele șifonate. Așa este nu sunt o problemă gravă,însă articolul se cam bazează pe trucuri care te fac să aveți mai bine, trucuri care te ajută să îți menții hainele în formă maximă.
Referitor la trucul cu pasta de dinți: nu l-am încercat însă mulțumesc că mi-ai spus de bicarbonat.
În concluzie suntem diferiți însă nu consider că ar trebui să fiu judecată pentru că nu sunt o persoană eco 100%. Părerea mea este că trebuie să încercăm deoarece fiecare gest contribuie la o schimbare oricât de mic ar fi.
Hey,
RăspundețiȘtergereNu era o părere, nu am scris nimic personal, ci fapte reale, cu care nu poți să nu fii de acord; poți să citești mii de articole despre sustenabilitate, în cazul în care te interesează topicul.
Cine te-a judecat? Cine a zis că trebuie să fii 100% eco friendly? Am zis numai să nu folosim eticheta de sustenabilitate la companii, branduri și "metode de îngrijire a hainelor" în cazul în care NU sunt. Poți liniștită să fii mulțumită de Answer.ro și să-l recomanzi, dar nu-ți vinde review-ul cu ideea de green-thinking, maxim green-washing este articolul acesta. Eu nici nu am menționat minimalismul, poți să ai un stil cu care, să zicem, ai "nevoie" de o tonă de haine, it's still okay. Există alternative ca seconduri, outleturi, bazaruri, etc. Oamenii nu se împart în shopaholics și minimalist, cam toată lumea este între, și cel mai eficient mod de a fii mai eco-friendly este să căutăm alternative care ne convin. (Schimbarea totală a stilului de viață/vestimentație nu este o opțiune favorabilă deobiecei.)
Minimalists*, a fi*
ȘtergereSigur...Uite, nu poți obliga pe nimeni să gândească sau să fie la fel de documentat ca și tine și sinceră să fiu nu știu de unde vine răutatea asta. Eu de exemplu nu critic munca altuia dacă nu îmi place dar așa sunt eu. Eu trebuie să îmi asum să fiu criticată pentru că am hotărât să postez articolul așa că mulțumesc pentru informații o să mă documentez mai bine data viitoare.
ȘtergereDar nu am obligat nimic si nu am vorbit cu rautate despre persoana ta sau articolul tau. Am zis ca din multe puncte de vedere afirmatiile sunt incorecte. "Nu imi place" nu descrie atitudinea mea fata de articolul tau, ci intoleranta fata de green-washing. Ori ne asumam ca fast-fashion nu e sustenabil, ori incercam sa fim un pic mai green, dar combinatia "fast-fashion + sustenabilitate" pur si simplu nu exista. Da, este un trend sustenabilitatea, dar trebuie sa ne informam mai bine, daca vrem sa folosim eticheta de sustenabil.
ȘtergereZi faina!
Înțeleg. Mulțumesc!
Ștergere